• 2015-09-24
  • 0

Inne hos Johanna Toftby hittar du massor av goda recept, här kommer ett vi vill tipsa om inför helgen tillsammans med två utvalda goda viner!

Orientalisk kycklinggryta med ingefära, lime och vitlök

Det här behöver du till 3-4 personer:

3 kycklingfileer
1 gul lök
1 röd paprika
1 gul paprika
1/2 lime
3 pressade vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 tsk samabal oelek
1 msk sweet chili
En skvätt soja
1 hönsbuljong
Salt och peppar efter smak
2,5 dl kokosmjölk
2 dl vatten

Gör så här: 

Strimla kycklingen i fina bitar, stek i kokosolja. Salta peppra. Skär löken i lite större bitar, fräs snabbt så den mjuknar något.

Skär paprikorna och lägg i tillsammans med lök och den stekta kycklingen.  Häll på kokosmjölk, vatten och resten av ingredienserna.

Riv skal från 1/2 lime, pressa i saften. Låt koka ihop, puttra på svag värme i ca 15 min tills det tjocknar.

Servera med ris eller en god sallad.

Dryckestips:

Fördrink: Louis Roederer Brut Premier, Frankrike. Pris: 399kr, beställningsnummer 7602
När man vill lyxa till det är detta en av det bästa standardchampagnerna som finns på Systembolaget!

Vitt vin: 2015 Yalumba Organic Viognier. Pris: 99kr, beställningsnummer 6466
Detta är ett vin som är ganska aromatiskt torrt men med en fruktig stil som funkar bra med heta maträtter.

vintips_orientaliskgryta

2015-09-24 Mat & Dryck
  • 2015-08-13
  • 0

Nu går vi in i kräftsäsongen och liksom midsommar är det en av våra festligaste perioder på året.

Öl och snaps är fortfarande förmodligen förstahandsvalet som drycker till kräftorna men faktum är att rosévin är ett alldeles utmärkt val för de som önskar ett alternativ.

Vintips:

Belle Blush har en tydlig restsötma vilken är en fördel när den kombineras med sälta. Vinet har också en något lägre alkohol (10,5%) i jämförelse med andra roséviner vilket kan vara en fördel på en livad kräftskiva.

Gott tillbehör:

Västerbotten, Dill och Kräfta Quesadillas
6 Tortilla bröd
1 påse riven Västerbottenost
1 näve grovt hackad dill.
150gr Kräftkött
1 ask Pepparrotfärskost
Rapsolja
Svartpeppar

– Bred tunt lager med fäskosten på alla bröden, lägg på alla ingredienser på en halvan av brödet och vik över brödet så du får ett halvmåne format bröd.

– Stek eller grilla brödet på båda sidor i medium värme, tänk på att brödet inte bränns men det ska ha en mörk gyllen färg. Dela brödet i lagom trekanter och servera direkt.

Drink innan, under eller efter:

½ liter Belle Blush Rosé
1 ask färska hallon
6 cl limoncello
citron meliss
½ liter is
Mixa allt i en matberedare och servera i drinksglas med ett tjockt sugrör, garnera med citronmeliss och hallon.

Presenteras i samarbete med Calwine AB

  • 2015-07-23
  • 0

Bild: matochvinguiden.se

Grillad tonfisk med rostade grönsaker och sardellsmör

4 bitar tonfisk
4 kokta rödbetor
1 paprika
100 gr Haricourt Verts
1 rödlök klyftad
Bladpersilja strimlad
5 st sardeller i olja finhackade
100 gr smör
1 finhackad charlotten lök

– blanda sardeller, lök och rumstempererat smör och forma med hjälp av folie det till en rulle och ställ in i kylen.

– rosta grönsakerna i ca 5 minuter i ugnen, glöm ej krydda och olivolja, när de är klara blanda i persiljan.

– grilla tonfisken ca 1-2 minuter på varje sida, skall vara rosa i mitten.

– servera allt genast, denna rätt är god även ljummen så det funkar till många gäster.

Vintips:

Handcraft – Zinfandel Rosé – 750 ml – 75 kr – Nr 625801

flaska-hi-res-frilagd

2015-07-23 Mat & Dryck
  • 2015-06-30
  • 1

Rekommenderad dryck att kombinera med: Lindeman´s Chardonnay
Receptkreatör: Markiz Talhaoui

4 portioner

Ingredienser: 

1 kg torskrygg
1/2 dl creme fraiche
1 msk vetemjöl

Marinad:

4 vitlöksklyftor, pressade
2 msk persilja, hackad
2 msk koriander, hackad
1 tsk mald ingefära
1 tsk spiskummin
1/2 röd chili, hackad
1 tsk paprikapulver
1 citron
Salt och peppar

Sallad:

2 rödlök
2 mogna mango
2 morötter
1 msk svarta sesamfrön
1 msk vita sesamfrön
3 msk salladslök, finhackad
100 gram babyspenat (funkar bra med vilken sallad som helst)
2 lime
2 msk olivolja

Gör såhär: 

Skala och finhacka vitlök. Skär fisken i grova bitar och pressa ut vätskan. Mixa fisken med persilja, koriander, ingefära, spiskummin, färsk chili, paprikapulver och pressad citronsaft lite citronzest, creme fraiche och vetemjöl till en slät färs i en matberedare. Smaka av med salt och peppar. Forma till biffar och stek i smör, ca 3 minuter på varje sida.

Skala och skiva rödlöken i tunna skivor och lägg den i iskallt vatten. Skala och skär mangon i tärningar. Skala och skär morötterna i tunna skivor med en potatisskalare, mandolin eller osthyvel, lägg dem i iskallt vatten. Rosta sesamfröna i en het stekpanna i ca 3-4 minuter. Skölj salladen. Blanda samtliga ingredienser utom sesamfröna med olivolja. Smaksätt med pressad limejuice, salt och peppar. Lägg upp salladen på ett fat och strö över sesamfröna.

Servera torskbiffarna tillsammans med salladen.
Tips! Biffarna går även att äta kalla så förbered gärna dagen innan!

Presenteras i samarbete med Lindemans

 

  • 2015-06-09
  • 0

Drömmen om varma dagar lever trots att vi har gått en bra bit in i juni och fortfarande går runt och småhuttrar. Vi ser fram emot en härlig picnic i det gröna tillsammans med familj och vänner! Solsken, skvaller och ett glas rosé är ett bra sätt att se till att man får en perfekt dag som fortsätter till en lika perfekt kväll. Plocka med en filt, lite bröd, ett par goda ostar, kallt rosévin och njut livet till max!

Rosévinet Belle Blush, gjort på Zinfandeldruvor från Kalifornien passar alldeles utmärkt för picnic. Med toner av jordgubb, hallon och vattenmelon passar det precis lika bra till en härlig måltid som dekadent sällskap.

Mer tips för en lyckad picnic hittar du här!

Presenteras i samarbete med Calwine AB

2015-06-09 Mat & Dryck ,
  • 2015-05-26
  • 0

Varför inte unna dig en riktigt härlig sovmorgon, hoppa över frukosten och börja dagen med en vällagad och lyxig brunch?
Och varför inte göra den ännu lite lyxigare med ett glas Belle Blush?
Belle Blush är ett uppfriskande rosévin, gjort på Zinfandeldruvor från Kalifornien. Med toner av jordgubb, hallon och vattenmelon passar den perfekt till en mysig brunch!
Just nu kan du tillsammans med Belle Blush vinna en brunchupplevelse värd 1 000 kr genom att dela med dig av dina bästa tips för en perfekt brunch!

Läs mer om Belle Blush och tävlingen här!

Det är lätt att följa mönster när det kommer till helgbrunchen, men här nedan bjuds det på 5 tips som du lätt kan slänga ihop till en lyxig hemmabrunch.

0442A07431

  1. Att baka egna crossanter kan vara en utmaning, och kanske ingenting som man känner för en söndagsmorgon. Det finns flera företag som säljer frysta och ogräddade som det bara är att slänga in i ugnen i 20-30 min.
    Som hembakade med utan allt jobb. Avnjuts som bäst med nutella och hallon.

    KS6BMVL6KU

  2. Att blanda pannkakssmet kanske känns lite väl bökigt på morgonkvisten, men tipset är då att göra det i samband med middagen kvällen innan. Ställ smeten i kylen och sen är det bara att steka på morgonen. Smeten mår bara bra av att stå i några timmar och du slipper klumparna. Är du duktig på att göra flera saker samtidigt kan du steka i två pannor samtidigt, så går det dubbelt så fort.

    7TZ228CGEN

  3. Stek allt i samma panna. Bacon och korv mår bara bra av att ge smak till varandra, och då slipper du extra disk sen. Om du är riktigt modig så kan du göra omeletten också, så den får lite extra salt från köttet.

    QXD6Y5RRI2

  4. Köp ett färdigt tapas-set. Det finns ett flertal olika färdiga kombinationer med skinkor, salami och ostar. Även fast det kanske känns dyrt, så blir det billigare än att köpa allt för sig.

    54A30A2537

  5. Strunta i alla dieter och måsten och vräk på med allt du är sugen på. Det är inget fel att äta glass till frukost ibland! Det är därför det kallas brunch!

2015-05-26 Mat & Dryck , , ,
  • 2015-04-25
  • 0

Belle Blush är ett uppfriskande rosévin, gjort på Zinfandeldruvor från Kalifornien. Med toner av jordgubb, hallon och vattenmelon.
Belle Blush passar lika bra till sommarens alla aktiviteter! Varför inte till en mysig brunch, en picknick i det gröna, till midsommarens dukade bord eller till det fantastiska sommarbröllopet!
Boxen är inte bara fantastiskt vacker, den är också lite mindre (1,5 liter) och behändig att ha med sig!

Trevlig sommar!

Läs mer om Belle Blush här!

Presenteras i samarbete med Belle Blush

2015-04-25 Mat & Dryck
  • 2013-02-14
  • 1

 

Ingredienser, 4 portioner

6 hg Laxfilé

Rubb

5 g Citron
2 tsk Råsocker Strö
2 tsk Kummin
2 tsk Fänkål Krydda
1 tsk Chiliflakes
1 tsk Salt Fint
1 msk Olivolja
2 msk Mat & Bak Smör

Sås

1 st klyftor Vitlök Färsk
2 dl Vispgrädde
75 g Västerbottenost
2 krm Salt Fint
1 krm Svartpeppar Malen

Tillbehör

1 kg Delikatesspotatis
2.5 hg Sparris Grön
2.2 hg Citron

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Koka potatisen i lättsaltat vatten.

Rubb: Lägg råsocker, kumminfrön, fänkålsfrö, chiliflakes, salt och rivet citronskal (bara det gula annars blir det lätt beskt) i en mortel. Mortla ihop kryddorna ordentligt.

Skär laxfilén i 4 portionsbitar (om den inte redan är i bitar) och ringla lite olja över. Gnid in rubben ordenligt på båda sidor.

Hetta upp en panna med olivolja och lite smör. Stek laxfiléerna på båda sidor så att de får en fin gyllenbrun stekyta. Ta en sked och svep smöret som blir kvar i panna över varje laxbit.

Lägg över laxen i en ugnsfast form och sätt in i ugnen ca 15-20 min beroende på hur genomstekt du vill ha den.

Skala den nedersta delen av sparrisen och koka upp lite lättsaltat vatten i en vid kastrull eller stekpanna. Koka sparrisen 2-3 min.

Sås: Finhacka eller pressa vitlöken och fräs i lite smör i en kastrull.

Tillsätt grädde och låt det koka ihop ordentligt. Vispa ner västerbottensosten lite i taget tills du får en krämig sås. Smaka av med salt och peppar.

Skär citronen i klyftor och servera till den kumminstekta laxen, potatisen och sparrisen.

 

Vill du få dessa ingredienser direkt hem via Mathem? Klicka här.

 

  • 2013-02-13
  • 1

 

Ärtpesto

4.5 hg Gröna Ärtor Frysta
2 st klyftor Vitlök Vanlig
50 g Riven Parmesanost
1 dl Olivolja
1 tsk Salt Fling
1 krm Svartpeppar Malen

Till servering

4 hg Tortiglioni
2.5 hg Mozzarellaost
70 g Spenat Blad Färsk
1.4 hg Bacon Skivat

Gör så här

Koka ärtorna enligt förpackningens anvisningar.
Mixa 3 dl av de kokta ärtorna med pressade vitlöksklyftor, riven parmesanost och olivolja, lite i taget och till lagom konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.
Skär eller klipp baconskivorna i mindre bitar och stek knapriga i en stekpanna utan fett. Låt dem rinna av på lite hushållspapper.
Häll av pastan och blanda med ärtpeston i en stor skål. Smaka ev. av med mer salt och peppar. Tillsätt de resterande ärtorna och riv ner mozzarellaostarna i mindre bitar.
Vänd ner spenatbladen och garnera med knaperstekt bacon.

Vill du ha ingredienserna till detta recept levererade via Mathem? Klicka här.

2013-02-13 Mat & Dryck , , ,
  • 2013-02-12
  • 1

 

Ingredienser, 4 portioner

5 hg Köttfärs – Nöt
2.5 hg Vitkål
2 st Morötter
1.5 dl Vispgrädde
3 msk Soya Kinesisk
1 krm Svartpeppar Malen

Till servering

4 hg Pasta

Vitkålssallad

2.5 hg Vitkål
2 msk Olivolja
1 msk Vinäger

Gör så här

1. Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.

2. Kinagryta: Skölj och strimla vitkålen. Skala och riv moroten.

3. Hetta upp lite smör eller olja i en stekpanna och bryn färs, vitkål och morot tills färsen är genomstekt och kålen är glansig.

4. Häll på vispgrädde och smaka av med soja och peppar.

5. Strimla vitkålen med t ex en osthyvel. Smaksätt med olja, vinäger salt och peppar.

Serveras kinagrytan med nykokt pasta och vitkålssallad.

Vill du ha dessa ingredienser levererade hem via Mathem? Klicka här.

 

 

2013-02-12 Mat & Dryck , ,

San Francisco är en fruktig och söt drink som tillsammans med sin bas av vodka och söta bananlikör lyftes av apelsinjuicens friska sötma. Grenadin agerar färgsättare och rent färgmässigt erhålles något som…