• 2017-05-18
  • 0

Visst har du också suttit på en middag, där någon har rabblat upp den ena vinårgången efter den andra. 1942, oj så bra! Men 1943, nej den får man hälla ut! Och så vidare. Men spelar det egentligen någon roll vilken årgång man dricker?

Vad gör ett bra år då? Många faktorer spelar in och påverkar skörden under året. Våren är en kritisk tid, då vinrankorna börjar blomma. Sommaren, då druvorna har sin mognadsprocess är också viktig. Vädret styr årgången. Det enda vi människor inte kan styra. Men vi kan åtminstone skydda oss från en del dåligt väder.

Vinexperten Sofia Ander guidar dig genom årgångsdjungeln så kan du passa på att glänsa vid nästa middag.
Läs hela inlägget här.

 

2017-05-18 Mat & Dryck
  • 2017-05-16
  • 0

 

Ingredienser, 4 portioner

3 dl Couscous
2.5 hg Körsbärstomater
2 hg Zucchini
2.5 hg Champinjoner
70 g Rödlök
2 st klyftor Vitlök Färsk
0.5 st krukor Persilja (Färsk)
50 g Ruccolasallat
1.3 hg Mozzarellaost
80 g Salami Delikatess
1.5 hg Oliver Kalamata
2 msk Olivolja
1 msk Balsamvinäger Vit
1 tsk Salt Fling
2 krm Svartpeppar Malen

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.

Tillred couscousen enligt anvisning på paketet.

Dela cocktailtomaterna på mitten och lägg dem i en ugnsfast form. Ringla över lite olivolja. Salta och peppra efter smak och sätt in i ugnen ca 15 min.

Skär zucchinin i halvmånar och skiva champinjonerna i tunna skivor. Skala och grovhacka rödlöken och finhacka vitlöksklyftorna.

Fräs grönsaker och lök i olivolja i en varm stekpanna. Salta och peppra efter smak. Grovhacka persiljan och tillsätt till grönsakerna.

Skär mozzarellaosten i bitar. Blanda couscousen med grönsaksfräset, tomaterna, mozzarellabitar, oliver och sköljd ruccola. Tillsätt olivolja, vit balsamvinäger och salt och peppar efter smak.

Toppa salladen med salamiskivor.

  • 2017-05-12
  • 0

Piña Colada är en romdrink som är flitigt drucken på semesterstränder över hela världen.
Men du behöver inte vara på semester för att njuta av en!

Dess upphovsman var bartendern på Hotel Caribe Hilton i Puerto Rico, Ricardo Garcia. Drinken kom till som en nödlösning. Den vanliga välkomstdrinken som serverades på hotellet, Coco-Loco, gjordes på kokossaft, rom och kokosgrädde och serverades i en kokosnöt. Men plötsligt strejkade kokosnötsplockarna och man stod utan nötter. Då fann Garcia ett stort lager ananasfrukter och använde istället dessa som drinkens behållare. Detta gav drinken en svag smak av ananas och Garcia utvecklade detta genom att tillsätta krossad is och hackad ananas och gav drinken namnet Piña Colada, som betyder just hackad ananas på spanska.
Källa: Wikibooks

Såhär gör du en Pina Colada:

4 cl Ljus rom
2 cl Malibu
4 cl Mjölk
Ananasjuice

Skaka den ljusa romen med Malibu och mjölk i en shaker. Fyll på med ananasjuice och servera i ett highballglas.
Garneras med ananasskiva.

Happy friday!

  • 2017-05-05
  • 0

En av världens mest kända drinkar är cosmopolitan. Den fick ett rejält uppsving genom serien Sex and the City där Carrie och hennes väninnor sippade just en cosmo i några av New Yorks mest berömda barer.
Än idag tycker många att känslan av att beställa en cosmopolitan överträffar att faktiskt dricka den. Ett måste i New York är att testa den i den snurrande baren på Marriot!

Såhär gör du en cosmopolitan hemma:

4 cl citronvodka
2 cl Cointreau
4-6 cl cranberryjuice
Pressad citron eller lime

Röres eller skakas beroende på om du vill ha drinken klar eller grumlig. Servera i martiniglas med en citronskiva som garnering.

Recept från Voyage.se

2017-05-05 Mat & Dryck
  • 2017-05-04
  • 0

Gör såhär:

Blanda alla ingredienser till dressingen, skiva kycklingbröstet, mixa salladen med dressingen servera med parmesan, kycklingen och krutongerna. Krydda ordentligt efter egen smak.

För ca 3-4 personer
2 grillade eller stekta kycklingbröst utan skinn

Dressing:
1 dl mild lättyoghurt
½ riven vitlöksklyfta
1 tsk fransk senap
1 krm salt
1/2 dl hackad gräslök

Blandad sallad
Parmesan hyvlad
2 skivor strimlat fullkornsbröd (rostade i ugn)

 

2017-05-04 Mat & Dryck
  • 2017-01-09
  • 5

Gör så här

Värm ugnen till 200 grader.

Koka ris, couscous, eller det matgryn du nu valt, enligt förpackningens instruktioner.

Lax på spenatbädd: Ta fram en ugnsfast form och häll olivolja i botten. Lägg den tinade spenat i botten och häll över grädde och vinäger.
Placera laxen på spenaten och strö över salt och vitpeppar. Smula chèvreosten ovanpå laxen och baka allt i ugn i ca 10-15 min. Kontrollera att laxen är genomstekt.

Tomat- och bönsallad: Skölj bönorna och låt rinna av i sil eller durkslag. Skölj tomaterna och skär i bitar. Skala och hacka löken. Blanda ihop allt i en skål och smaksätt med olivolja, vinäger, salt och peppar.

Servera laxen med tomat- och bönsallad samt det gryn ni har valt till.

Ingredienser till 4 portioner

Lax

5 hg Laxfilé
1 msk Olivolja
4 hg Spenat
1 tsk Salt Fint
1 krm Vitpeppar Malen
1 dl Vispgrädde
2 msk Vitvinsvinäger
1 hg Chevreost

Tomat- och bönsallad

3.5 hg Kidney Bönor
2 st Tomater
1 st Rödlök
1 msk Olivolja
1 tsk Vinäger

Till servering

2.5 hg ris, couscous eller annat valfritt gryn

Recept från Mathem.se

 

2017-01-09 Mat & Dryck , ,
  • 2016-12-09
  • 1

Gör så här

Sätt ugnen på 225°.

Krydda kycklingen med salt, peppar och oregano. Bryn den i smör i en stekpanna. Linda skinkskivorna runt kycklingen och lägg i en ugnssäker form.

Vispa ihop grädde, vinäger, fond och pressad vitlök. Häll det i formen. Stek i mitten av ugnen ca 15 min.

Koka ris enligt anvisning på paketet.

Gör en sallad på strimlad kruksallad, cocktailtomater och skalade och tunt skivade morötter. Ringla över lite olja och vinäger.

Strö lite färsk basilika över kycklingen när den är klar.

Ingredienser, 4 port

4.5 hg Kycklinglårfile Färsk
1.2 hg Lufttorkad Skinka
2 dl Vispgrädde
2 st klyftor Vitlök Färsk
0.2 st krukor Basilika (Färsk)
2 msk Balsamvinäger
1 msk Kycklingfond Buljong
2 tsk Oregano i Påse/Burk
1 tsk Salt Fint
1 krm Svartpeppar Malen
1 msk Mat & Bak Smör

Tillbehör3 dl Jasminris

0.5 st krukor Romansallat

 

 

 

 

2016-12-09 Mat & Dryck , , ,
  • 2016-05-16
  • 0

Välj valfritt kött och lägg på grillen.

Servera en fräsch sallad till som du gör med: mindre salladsblad, rivna morötter, riven vitkål, tärnad gurka, persilja, koriander och tärnad avokado.

Dressing: ljus thaisoya, ingefära, limejuce, sesamolja, plommonsås och chilisås.

Vintips: Beaujolais Villages från Georges Duboeuf.

2016-05-16 Mat & Dryck
  • 2015-12-03
  • 0

Vilken dryck serveras på julbordet hemma hos dig? Just kring jul är det många olika traditioner som får leva vidare. Öl och snaps verkar vara den som många håller fast vid även om julmusten också tar plats. På senaste år har även en hel del rött vin dykt upp som passar mycket bra till den delen av julbordet med lite lättare mat. Vi har hos Dryckeslistan.se spanat in tips på ekologisk julöl som passar perfekt till julbordet.
Du hittar mer om de olika ölsorterna och många fler recept här.

2015-12-03 Mat & Dryck
  • 2015-09-24
  • 0

Inne hos Johanna Toftby hittar du massor av goda recept, här kommer ett vi vill tipsa om inför helgen tillsammans med två utvalda goda viner!

Orientalisk kycklinggryta med ingefära, lime och vitlök

Det här behöver du till 3-4 personer:

3 kycklingfileer
1 gul lök
1 röd paprika
1 gul paprika
1/2 lime
3 pressade vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 tsk samabal oelek
1 msk sweet chili
En skvätt soja
1 hönsbuljong
Salt och peppar efter smak
2,5 dl kokosmjölk
2 dl vatten

Gör så här: 

Strimla kycklingen i fina bitar, stek i kokosolja. Salta peppra. Skär löken i lite större bitar, fräs snabbt så den mjuknar något.

Skär paprikorna och lägg i tillsammans med lök och den stekta kycklingen.  Häll på kokosmjölk, vatten och resten av ingredienserna.

Riv skal från 1/2 lime, pressa i saften. Låt koka ihop, puttra på svag värme i ca 15 min tills det tjocknar.

Servera med ris eller en god sallad.

Dryckestips:

Fördrink: Louis Roederer Brut Premier, Frankrike. Pris: 399kr, beställningsnummer 7602
När man vill lyxa till det är detta en av det bästa standardchampagnerna som finns på Systembolaget!

Vitt vin: 2015 Yalumba Organic Viognier. Pris: 99kr, beställningsnummer 6466
Detta är ett vin som är ganska aromatiskt torrt men med en fruktig stil som funkar bra med heta maträtter.

vintips_orientaliskgryta

2015-09-24 Mat & Dryck

Konfirmation, skolavslutningar, bröllop, midsommar och härliga semesterdagar. För allt letar vi ofta den perfekta outfiten. Över lag tror jag vi är lite dåliga på att tänka multiuse. Hur ofta har du inte…