• 2017-09-13
 • 0

Vad är det för fel på folk? Den tanken slår mig varje morgon när jag står vid busshållsplatsen. 
Vi är många som pendlar tidig morgon. Ser fram emot att sjunka ner i sätet med en bok eller i de flesta fall en iPhone under näsan. Vi ställer oss pliktskyldigt i kö. Den som kommer först står också först i kön. Det är så det är. Enkelt. Men inte för alla.

Varje morgon kommer det en eller flera personer unga som vuxna som anser att det är deras rättighet att helt ogenerat gå förbi hela kön och ställa sig först. Visst, de försöker dölja sin intention med att låtsas att de skall kolla när bussen går på den elektroniska informationstavla längst fram i busskuren eller lite lagom pinsamt försöka ställa sig lite bakom kuren för att sen göra en rusning fram när chauffören öppnar dörren. 

Och efter lommar vi som pliktskyldigt stått i kö. Hoppas att det finns plats ombord för oss alla. Och det enda jag vill göra är att skrika: ställ dig i kön!!! 

Men gör det inte. Det blir en inre spärr. Vågar inte. 

Imorgon kanske.

2017-09-13 Aktuellt
 • 2017-06-20
 • 0

Jag älskar genomtänkta prylar. Speciellt när flera olika behov är komprimerade i en. Som det här glasögonfodralet min man vann i en tävling på ett event häromdagen.
Synsam har tagit fram ett glasögonfodral som passar alla sorts glasögon och samtidigt är det en powebank så du kan ladda din mobil!
Så, du kan både skydda dina glasögon från repor i väskan och samtidigt ha ett extra batteri till din telefon.
Fantastiskt smart!
(man behöver bara komma ihåg att ladda fodralet förstås)

Du kan köpa ett fodral här online eller besök någon av Synsams butiker!

 • 2017-05-09
 • 0

Visst låter det bra? En avprickningslista på hur du slipper bli ruinerad om du t ex vill åka utomlands på semestern. Eller göra något överhuvudtaget.
Om man har råd att åka utomlands eller ens ta semester det vill säga.
Det får man inte så många tips om. Tyvärr.
Inget handfasta råd om: ”Såhär får du råd att åka att ta semester och kanske åka utomlands”
1.  Sälj allt du har, lev minimalt
2. Samla burkar och panta
3. Räkna Åland som utomlands och åk fram och tillbaka med t ex Eckerölinjen. Utomlands över dagen. Räknas väl?

Hur man än gör tycker jag att det är alldeles för lätt att spräcka den budget man sätter upp. Man känner ofta att man vill unna sig och även om det finns medräknat är det lätt att det drar iväg. Snabba lunchlösningar när alla blir akut hungriga. Hastiga inköp av diverse som man anser sig behöva och tanken ”äsch, vi löser det sen” som ofta tar över.

Idag har Aftonbladet en artikel om hur du räddar din semesterbudget. Ett betalat samarbete med ett företag som heter Kundkraft och när man följer den externa länken förstår man att de jobbar med att sänka dina elkostnader?
Bara där kändes det lite förvirrande men okej då. Jag hakar på lite här. Om man sänker sina elkostnader så kanske man har råd att åka. Till Åland.

Tillsammans med Forex har de kikat på lite fakta:

 • Utlandsresans största pengafällor enligt svenskarna är kostnader för aktiviteter, upplevelser eller nöjen (38 procent), måltider (34 procent) och shopping (22 procent). Inte alls konstigt. Hutlösa inträden på nöjesparker, åkband och allt annat som måste köpas till väl på plats. Och så skall man äta också. Och lite vill man ju shoppa. Får med sig något fint hem.
 • Svenskarna gillar att unna sig under utlandsresan, men det är sällan kul att komma hem med hål i fickorna. Se till att välja resmål efter plånbok.

Och där var vi tillbaka till Åland igen. Eller skaffa en större plånbok?

De delar med sig av några tips också:

 1. Lös bort smålån och krediter så att du få mer pengar över till annat. Och här hoppar företaget Lendo in med en externa länk. Vill de att man skall låna pengar hos dem då istället? Och fortsätta vara skuldsatt?
 2. Ha is i magen när du bokar hotell. Priserna dumpas ofta i sista stund. Finns också privatpersoner som hyr ut till rimliga priser. Många sajter har specialiserat sig på uthyrning av lägenheter och hus.
  Absolut. Kan funka om du är en person som kan ha is i magen. Men om du står där i sista sekund med hela familjen och inte har boendet löst och du undrar om du själv, maken och barnen skall får sova under en palm de första nätterna? Blir en hejdundrandes bra start på semestern. I i magen är bra och via t ex Hotels.com har jag många gånger gjort mycket bra klipp men tänk på att det varierar mycket på perioder och även resmål!
 3. Gör research om resmålet. Kolla valutakurs och gratisnöjen. Många storstäder har museum, badplatser, botaniska trädgårdar, broattraktioner, loppisar, rundturer, kajakpaddling och gratis kollektivtrafik till speciella destinationer utan extra kostnad.
  Populära Hop on/Hop off-bussar finns i de flesta stora städer och är ett utmärkt sätt att ta sig fram och samtidigt se väldigt mycket. Ett par riktigt sköna skor är också ett billigt och hälsosamt sätt att ta sig runt.
 4. Skippa dyra turistområden och ät med lokalbefolkningen i stället. Ofta både gott och billigt.
  Fråga vänner om restaurangtips! De flesta förfrågningarna som vänner gör på t ex Facebook brukar resultera i många bra svar och tips. Bor du på ett hotellkomplex är det en god tanke att kika på vad all inclusive erbjuder och vad det mer finns för alternativ. Kanske inte är så kul att varje dag äta i den stora bullriga matsalen och springa varv efter var runt bufféerna.
 5. Min favorit: Var flexibel när du reser. Flygpriset varierar kraftigt beroende på månad och dag. Ofta billigare att flyga på veckodagar och utanför högsäsong.

Kan man hävda det i barnens skola tro? Att man får lov att flytta alla loven för att vi vill åka när biljetterna är lite billigare och inte när alla andra skall resa och varenda resebolag passar på att höja priserna?
Flexibel. Ja, om man är två vuxna som kan vara lediga närsom. Kanske.

En annan personlig favorit är lågpriskalendrar, sista minuten-priser man aldrig förstår sig på och alla tillägg.

Både SAS och Norwegian är experter på att att tala om typ överallt att man nu kan hitta bra priser på massor av destinationer.
Och visst. Det kan man ju. Om man vill mellanlanda 8 timmar i Oslo eller Köpenhamn.
Eller så är det grymt bra priser på SAS GO LIGHT och Norwegian Low Fare. Men då får man inte ta med något bagage. Det kostar extra. Och när allt extra är klart är man uppe på samma pris som de andra biljetterna.
Så. Billiga biljetter går att få om du är redo att resa med alla kläder du vill ta med på dig.

Sen har vi förstås Ryanair. Ingen kan ens med våld få på mig på en Ryanairflight men det är ändå lite kul att spana in deras priser för vår favoritdestination. Deras extra, extra för allt brukar resultera i att vi för samma peng kan åka första klass med SAS.
Och dessutom slippa åka 2 timmar genom stan, betala hutlösa pengar för parkering och slåss i gaten för att få sitta tillsammans ombord.

Så. Is i magen och ha en fin semesterplanering!

 • 2017-05-08
 • 0

Baserat på helgens aktivitet på sociala medier skulle man kunna tro att Stockholmarna har flyttat Stockholmsveckan till Barcelona. ALLA var där.
En slump eller hade Norwegian och SAS rea på biljetter till Barcelona?
Oavsett är Barcelona ett underbart resmål. Storstad i kombination med ändlösa aktiviteter och en fantastiskt strand belägen mitt i city.
Vädermässigt behöver man dock tänka till något när det kommer till Barcelona. Visst, det ligger i Spanien och där är det väl nästan alltid varmt?
Nja. Barcelona ligger längre norrut än vad man ibland kommer ihåg. Vi som ofta reser till Alicante och ännu längre söderut som till Malaga är ofta bortskämda med långa säsonger och kan bli lite förvånade över att det är så kallt i Barcelona. Nederbörden är främst koncentrerad till hösten och våren där huvuddelen av regnet faller i form av skyfall. Särskilt under hösten kan speciella väderförhållanden medföra mycket kraftiga skyfall på upp till 80–100 mm regn under loppet av ett par timmar.
Bästa månaderna förstås värmemässigt är juni, juli, augusti och september. Dock kan det blir lite väl varmt att knalla runt i de stekheta gränderna dessa månader och då kanske maj eller oktober passar bättre.

Är man intresserad av att se Barcelona som stad rekommenderas deras Hop on/Hop off-bussar så tar dig överallt. Annars tycker jag personligen att ett par sköna gymnastikskor ger dig en fantastisk upplevelse av staden. Även cykel är ett mycket uppskattat alternativ!

Vill man lyxa till det ordentligt är förstås Hotell W ett val. Fantastiskt beläget på stranden. Även om man inte väljer att bo där så här utomhusbaren väl värd ett besök. Men räkna med rätt rejäla priser i baren.

Ett annat mycket prisvärt alternativ med närhet till det mesta är H10 Montcada Boutique Hotel med sina fantastiska takterass!

Äter gott, det gör man i Barcelona.
Här är några tips från tidigare resenärer! Min personliga favorit Elsa y Fred Gastrobar får toppa listan.

Elsa y Fred Gastrobar
Tapas 24
Ciudad Condal
Tickets
El Vaso De Oro
Arcano
Passades del Pep

Enjoy!

 • 2017-04-11
 • 0

Ni känner säkert igen det. Damm, grus, matrester. På golvet. Man irriterar sig men orkar inte släpa fram dammsugaren igen från det där städskåpet som man aldrig lyckas få någon ordning i och så fort man öppnar dörren så rasar allt ut.
Jag är pedantisk. Gillar inte smuts på golvet. Vill helst dammsuga jämt. Och därför lämnar jag ofta vår stora dammsugare framme. Mitt på golvet enligt min man.
Han har genom åren blivit något av en expert på att snubbla på dammsugaren. Oavsett vart den står. Ja, inte när den någon enstaka gång står i det där skåpet då.
För några år sedan gjorde han ett försök och köpte en vägghängd dammsugare som skulle vara ”tillåten” att ha framme. Hänga på väggen.
Otroligt fiffigt. Förutom att den var så klen att den inte klarade av att dammsuga ordentligt. Så jag fick gå efter med den stora dammsugaren varje gång.
Nu ser min samling ut såhär:

IMG_3716

Mitt senaste tillskott är en Bosch Athlet. Den är fantastisk! Förutom att jag tycker den är riktigt snygg så är den sladdlös, enkel att ladda och den är otroligt kraftfull. Maximal effekt på alla typer av golv!
Och det är inte allt. De är otroligt lätt att ladda och det går fort. När batteriet är laddat kan du utan problem dammsuga i 60 minuter utan avbrott. Sensorkontrollen på framsidan indikerar när det är dags att ladda. Den går också att vika helt bakåt vilket gör det enklare att nå in under t ex möbler.
Och bland det bästa av allt, inga dammsugarpåsar! Hur många gånger har man inte stått där i affären och svurit för att man inte kommer ihåg vad det nu är för dammsugare man har hemma. Man får chansa. Filtret som sitter i är superenkelt att rengöra och en LED-signal talar om när det är dags.
Den står upp utan stöd så när du är klar placera den där du tycker. Kanske inte mitt på golvet då så någon kan tänkas snubbla på den.

Rekommenderas varmt till alla pedanter där ute!

/Linda

IMG_3718 IMG_3719 IMG_3721 IMG_3723 IMG_3724

I samarbete med Bosch

 

2017-04-11 Aktuellt
 • 2017-03-20
 • 0

Nu dundrar rädslan för att få vinterkräksjukan in igen. Vi gör allt vad vi kan för att slippa!
Vinterkräksjuka (Calicivirus) är extremt smittsamt och kan drabba alla åldersgrupper. En droppe från avföring eller kräkning kan räcka. Men trots det drabbar kräksjukan bara fyra femtedelar av de som vistas i närheten av smittan. En femtedel klarar sig och det beror inte på att de (som efter en influensa) har utvecklat en motståndskraft mot caliciviruset. Istället verkar det vara frågan om ett slags genetiskt skydd.
Källa: Netdoktor.se

Här är fem myter som du bör känna till:

Myt 1. Handsprit skyddar mot kräksjukan
Handsprit skyddar inte mot vinterkräksjukan. Det bästa sättet för att skydda dig är att tvätta händerna med tvål och vatten. Däremot så rekommenderar Folkhälsomyndigheten att du ska använda handspritt i alla fall som komplement. Detta eftersom handsprit skyddar mot annat så som influensa och förkylning.

Myt 2. Pepparkorn skyddar mot kräksjukan
Enligt ett gammalt husmorsknep kan du skydda dig mot kräksjukan genom att svälja pepparkorn. Men några vetenskapliga bevis för detta finns inte.

Myt 3. Vinterkräksjukan finns bara på vintern
Du kan drabbas av vinterkräksjukan året om. Men antal fall ökar mellan november och april, främst för att vi håller oss inomhus och lever tätt inpå varandra. De flesta av topparna av vinterkräksjukan ser vi mellan januari och mars.

Myt 4. Stanna hemma en dag efter att du blir frisk
Du som fått vinterkräksjukan smittar upp till två dygn efter att du tillfrisknat. En dag räcker alltså inte – håll dig hemma i minst 48 timmar efter sista kräkningen/diarrén.

Myt 5. Du blir immun efter att ha haft sjukdomen
Du kan bli kortvarigt immun efter en infektion. Men efter det finns många olika varianter av viruset för vinterkräksjuka

2017-03-20 Aktuellt
 • 2017-01-20
 • 0

 

Har du kanske rest med flygplan i sommar eller planerar du en resa? För många är själva flygresan något som skapar mycket ångest inför resan. Är det t ex sant att en fågel kan få ett stort plan att krascha.
Med hjälp av Illustrerad Vetenskap och Aftonbladet hittade vi 10 stycken seglivade myter om flygplan.

1. Tänk om någon får för sig att öppna dörren när man är i luften!
Det går inte. Lufttrycket i kabinen gör det omöjligt att öppna utgångarna på högre höjder.

2. Piloter sätter på autopilot och sover sen hela vägen.
Nej, piloternas sovrutiner är strikt kontrollerade. Minst en pilot är alltid vaken och under delar av flygningen med högre arbetsbelastning måste båda piloterna vara vakna.

3. Man sänker syrehalten i planet nattetid så att folk ska sova bättre plus att det spar på bränsle.
Nej. Däremot är syrehalten uppe i luften att jämföra med den uppe på Kebnekaise. Där behövs inte heller syrgas men den tunna luften är en orsak till att man blir tröttare.

4. Kabinluften är full av bakterier.
En person som nyser kan sprida partiklar i kabinen men de fångas snabbt in av flygplaners cirkulationssystem, som rensar luften i kabinen upp till två gånger i timmen. Speciella filter fångar upp 99,99% av alla kända virus och bakterier. Det gör luften i ett flygplan renare än på ett kontor.

5. Ett litet hål i skrovet suger ut allt!
Nej. Ett högre tryck i kabinen än utanför gör att kabinluften sugs ut om det uppstår ett hål i skrovet.  Men endast föremål i närheten av hålet riskerar att sugas ut. När kabintrycket är detsamma som utanför är blåst och syrebrist de enda farorna. För att få ett bättre kabintryck tar piloterna ner planet till ca 3 km höjd där det är möjligt att andas utan syrgasmask och trycket är mer uthärdligt.
År 2011 uppstod ett stort hål i taket på ett passagerarplan när det befann sig i luften över Arizona. Ingen kom till skada vid olyckan och landningen efteråt gick smärtfritt.

6. Luftgropar är livsfarliga.
Berg-o-dal-banaturerna du ibland upplever till resmålet är ofarliga. Det beror på skillnader på varm luft, som är snabbare och skapar mer uppåtdrift, och kall luft som är långsammare. Under den sk turbulensen faller planet men oftast inte mer än ett par meter. I våldsamma fall kan planet dock falla 30-40 meter. Då är det väldigt viktigt att använda säkerhetsbälte! Även om de lufthålen är ofarliga riskerar du att slå i huvudet i taket.

7. Om du har mobiltelefonen på under start eller landning finns det risk att planet kraschar.
Allt fler flygbolag har börjat släppa kravet på avstängd elektronik – på goda grunder. Det har aldrig funnits några bevis på  att elektronisk utrustning skulle skapa interferens. För säkerhetsskull har det varit förbjudet att använda elektroniska enheter under start och landning då planet är som mest utsatt.
Enligt EU:s flygsäkerhetsmyndighet är risken för interferens så låg att du kan prata fritt under hela flygresan. Men det är upp till varje flygbolag att bestämma om det är tillåtet.

8. Lastrummet är som en frysbox.
Temperaturen i lastrummet sjunker inte under 7 grader så du behöver inte vara orolig för att ha fryskänsliga saker i din resväska.
Eventuella fripassagerare löper därför ingen risk att frysa ihjäl i ett lastrum. Om de däremot väljer att försöka lifta med planet genom att gömma sig i hjulhuset kan det blir värre. Där sjunker temperaturen på elva kilometers höjd ner till 40 grader under fryspunkten. Planet har dessutom speciella lastrum för husdjur som kan värmas upp till 20 grader.

9. En flygplansmotor tål inte en krock med fåglar
Sant. Risken är störst vid start och landning, dvs nära marken där det finns flest fåglar. I värsta fall då flygplan träffar större fåglar blockeras jetmotorns luftintag, vilket sätter motorn ur funktion. I princip alla moderna flygplanstyper kan flyga med enbart en motor om den ena havererar. Det är otroligt sällsynt att båda motorerna träffas av fåglar men det har hänt. I januari 2009 träffades en Airbus 320 av en flock gäss som satte båda motorerna ur spel. Planet hade kort före kollisionen lyft från La Guardia i New York. De två piloterna lyckades dock på ett par minuter att göra en lyckad landning i vattnet i Hudsonfloden.

10. Blixtar kan få ett plan att störta
Blixtar kan vara över 20 000 grader varma men efterlämnar sällan mer än sotsvart färg när de träffar ett flygplan. Elektriska kretsar kan störas kortvarigt men blixtar orsakar sällan större skador. Inte heller passagerarna löper någon större risk. De befinner sig i en sk Faraday-bur där de är omgivna av ledande metall som i sin tur leder blixten vidare.

2017-01-20 Aktuellt
 • 2016-11-27
 • 3

Matlagning har en tendens att bli lite av ett måste i vårt hem. Blir en hel del snabba lösningar och oftast hamnar vi i någon slags loop och lagar samma mat hela tiden. De gör också att man inte heller lägger ner väldigt mycket eftertanke på vad man har för utrustning i köket.
Kastrullerna från IKEA duger väl fint och inte behöver en stekpanna vara så dyr? Köper första bästa. Bara den går att steka i tänker vi.
Och i början går det ju fint. Men ju längre tiden går desto mer fastnar den goda omeletten som är ett återkommande inslag hos oss mer och mer.
Man svär och gormar när inget går att få loss och botten på stekpannan ser ut som något plockat ur en valborgsmässoeld.

Men om man inte har en susning om vad som är bra då? Och hur mycket pengar skall man lägga på en stekpanna?
Jag har äntligen fått lite klarhet i det.
På ett event för ett tag sedan med Tefal fick vi prova en stekpanna och kastruller från deras superfina serie de gjort tillsammans med Jamie Oliver. Och när han väljer att sätta sitt namn på något så måste det ju vara bra? Jag menar, han är ju proffs!
Under en kväll fick vi prova att göra alla möjliga olika rätter tillsammans med ett härligt gäng bloggare om alla hade olika tycke och smak.
Och visst var det skillnad. Stekpannan kostar ca 900 kr och utan att vara något proffs så känns det mer än rimligt. Den är helt fantastisk att steka i! Och när jag som är van vid att precis allt fastnar ville hälla i en liter fett skrek proffset Stefan Permander och Annelie från Tefal STOPP! Behövs inte! Beläggningen i pannan gör att du kan steka nästan helt utan eller med ytterst lite matfett!
Jag låter produktinformationen tala för sig själv och lägger in min allra varmaste rekommendation att kika lite extra på dessa produkter. Oavsett om du är en halvtrött vardagsmatlagare eller ett riktigt proffs!
Jag kommer nog aldrig bli någon proffskock men sen jag fick in dessa produkter i mitt kök så känns matlagningen så mycket roligare.
Och alla mina gamla kastruller och stekpannor har fått en enkel biljett till återvinningen.

Promental Pro
Jamie Oliver serien har ”Prometal Pro”-beläggning med ett nytt och ännu bättre ytskikt för bästa kvalité. Med denna beläggningen kan du steka utan eller med mycket lite matfett utan att det fastnar. En superb kombination av kvalitet och prestanda.

Thermo Spot
Tefals unika värmeindikator Thermo-Spot®, talar om för dig när pannan har uppnått rätt stektemperatur. Före uppvärmning syns Thermo-Spot®-mönstret tydligt och när stekpannan har uppnått rätt temperatur (c:a 195°C) försvinner mönstret och då är det dags att påbörja tillagningen och därigenom behålla alla goda smaker.

Tålig yta som klarar metallredskap
Med hjälp av en slitstark emalj och non-stickbeläggning i sex lager går det bra att använda köksredskap gjorda i metall utan att skada stekpannan. Man bör dock undvika knivar, gafflar, vispar och andra vassa köksredskap.

Ugnssäker
Jamie Oliver-serien fungerar utmärkt till alla typer av spisar och har en aluminiumbas med en insats av rostfritt stål för att passa även till induktionshällar. Dessutom är pannan ugnssäker upp till 260°C.

Sandra_Rogers_Photography_210

Sandra_Rogers_Photography_4

Sandra_Rogers_Photography_10

Sandra_Rogers_Photography_58

2016-11-27 Aktuellt
 • 2016-05-20
 • 0

 

Idag tjänar många profiler tusentals och kanske t o m miljoner på att låta företag annonsera i deras instagramflöden.
Man tycker ju någonstans att om man begär flera tusen för en enda post att profilen själv skall engagera sig lite i vad som skall publiceras.
Det här är säkerligen inte det enda fallet där det har gått fel men jag måste säga en av de mest häpnadsväckande.
Hur kunde han missa att han råkade publicera det mail han fått från marknadsavdelningen på Bootea?
Undrar om de är nöjda med hans medverkan?

Och man kan väl knappast anta att han provade produkten? Eller?

Avdelning: oerhört pinsamt

2016-05-20 Aktuellt
 • 2016-02-18
 • 1

 

Gänget bakom det coola klädmärket AÉRYN har bestämt sig för att de vill göra allt de kan för att hjälpa till och har därför bestämt sig för att alltid ha produkter tillgängliga i vår webbshop där de skänker 100% av vinsten till välgörenhet. Denna månad är det deras oerhört härliga AÉRYN sweaters.

Pengarna går oavkortat till den feministiska kvinnorättsorganisationen Crea World som är baserad i New Dehli, Indien, med målen att:

– Stärka feministiskt ledarskap,

– Förbättra sexuell och reproduktiv hälsa / rättigheter,

– Förebygga våld mot kvinnor och förhöja kvinnors säkerhet,

– Öka medvetenheten om marginaliserade kvinnor.

Ni hittar tröjorna här!

Utskrift

2016-02-18 Aktuellt

San Francisco är en fruktig och söt drink som tillsammans med sin bas av vodka och söta bananlikör lyftes av apelsinjuicens friska sötma. Grenadin agerar färgsättare och rent färgmässigt erhålles något som…