• 2015-08-27
  • 2
En idiot som spelar Star Stable

 

Det där lilla som förstör.

Jag och min 7-åriga dotter har tillsammans upptäckt spelet Star Stable.
Efter att ha hittat en del Youtubeklipp om spelet ville min hästtokiga dotter absolut prova på detta.
Vi bestämde att jag skulle ladda hem spelet, läsa igenom ordentligt och sen skulle hon få prova.
Då detta är ett så kallat onlinespel eller MMORPG (massively multiplayer online role-playing game) som det också kallas där du loggar in på samma server som andra ville jag också försäkra mig om att detta var något som kändes ok för en 7-åring.
Efter att ha läst deprimerande artiklar om spelet Mindcraft (som för övrigt också spelas hemma men enbart med vänner i privata nätverk) där barn råkat ut för personer med andra intentioner än att spela vill jag ha lite extra koll.

Star Stable innehåller en hel del text och man behöver därtill kunna läsa. Det innebär att det blev en gemensam aktivitet för oss båda.
Det är fantastiskt kul att hitta en aktivitet man kan göra med sina barn. Vi planerar när vi skall spela, vi tittar på olika hästar, diskuterar vilken färg som är finast och gör uppdrag tillsammans som gör att du kan tjäna låtsaspengar och köpa ytterligare en häst.
I ca 2 veckor har vi spelat och haft fantastiskt kul utan att stöta på något som skulle kunna förstöra vår upplevelse.
Men så igår. Då kom det där lilla som förstörde det för en stund.
Mitt i ett uppdrag märker jag hur en av de andra spelarna rider ikapp oss och i den lilla pratbubblan (man kan chatta i spelet) skriker spelaren till oss STANNA!
Jag som inte hunnit lära mig hur man chattar ännu stannar förstås och hästen bakom kommer ikapp. Sen händer ingenting, spelaren verkar inte vilja säga något mer och vi som är mitt inne i ett uppdrag springer vidare.
Då tar den andra spelaren upp jakten på oss och springer in i oss hela tiden och fortsätter att skrika STANNA flera gånger.
När vi väljer att fortsätta med vårt går meddelandet över till: STANNA ÄR DU TRÖG ELLER och för att fortsätta till STANNA JÄVLA IDIOT.
I det läget var jag tacksam över att min dotter inte helt och hållet kan läsa ännu och att det gick för fort för att hon skulle hinna med att börja bokstavera.
Jag klickade febrilt runt och försökte hitta hur jag kan svara tillbaka för att fråga vad hen ville men valde tills slut istället att klicka på Ignorera och då försvinner just den spelaren från din vy.
Jag valde att inte berätta för min dotter vad den andra spelaren hade skrivit. Pratade bort det. Jag ville inte förstöra hennes upplevelse.

Vi avslutade uppdraget och sen övertalade jag min dotter att stänga av en stund.
Jag satt en stund och funderade på vad det egentligen var som hände.
Är det så de pratar med varandra i spelet? Hur hade min dotter reagerat om hon kunnat läsa det som stod? Vad hade hänt om hon börjat hugga tillbaka verbalt? Vem var denna spelare egentligen?
Till slut skakade jag av mig det. Vi kommer fortsätta spela Star Stable tillsammans. Och tills vidare kommer jag känna mig trygg med att jag behöver sitta bredvid henne och spela och kan hålla lite koll.
Men kan inte låta bli att känna mig lite ledsen och besviken över att det finns de som inte kan låta bli att förstöra för andra.

Publicerat av: Linda Clarenbring

 

2015-08-27 Aktuellt

Kommentarer

Clara M 2 år sen

Men åh. Min dotter som är 10 spelar också men har inte sagt något om att hon råkat ut för liknande. Men vi håller också lite koll och minimerar spelandet något. Fick hon bestämma hade hon spelat hela dagarna!

Astry 2 år sen

Jag valde att inte berätta för min dotter vad den andra spelaren hade skrivit.

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

Relaterade inlägg

Jag älskar genomtänkta prylar. Speciellt när flera olika behov är komprimerade i en. Som det här glasögonfodralet min man vann i en tävling på ett event häromdagen. Synsam har tagit fram ett glasögonfodral…

San Francisco är en fruktig och söt drink som tillsammans med sin bas av vodka och söta bananlikör lyftes av apelsinjuicens friska sötma. Grenadin agerar färgsättare och rent färgmässigt erhålles något som…