• 2014-01-09
  • 5

Man kan ha känsliga ögon på olika sätt, det kan vara att man inte tål ingredienserna i sina produkter, eller så är man bara allmänt känslig för att man t.ex har torra ögon eller helt enkelt bara ”föddes” med känsliga ögon.

Jag har ganska känsliga ögon sådär allmänt, om det blåser så börjar dom rinna och när jag har sminkat mig mycket/länge så rinner dom som bara den. Ibland rinner dom helt utan anledning också.

Vilka produkter man reagerar på och inte är oerhört individuellt och svårt att veta före man testat, det är som med alla allergier. Man får testa sig fram vad som funkar och inte. Men det finns andra små detaljer man kan tänka på om man som mig har känsliga ögon:

 

När du sminkar dig

* Använd vattenfasta produkter om dina ögon ofta rinner, både eyeliner och mascara.

* Droppa i ögondroppar i ögonen före du sminkar dig, då blir dom inte så torra och irriterade när du stirrar och petar samtidigt. Du bör dock göra det ca en halvtimme innan, så att ögonen hinner återställa sig ordentligt. Annars kan dom rinna i alla fall.

*Sminka inte så mörkt med ögonskugga i yttre ögonvrån/undre fransraden, där sminkningen oftast förstörs först om ögonen rinner. Du kan istället applicera en vattenfast eyeliner där om du vill sminka även under ögat.

* Var jätteförsiktig när du använder skuggor, puder och glitter, det flyger gärna runt lite om man är oförsiktig, även fast vi inte alltid ser det. Pulvret kan då flyga in i ögonen medan du sminkar dig och irritera.

* Skippa att måla vattenlinjen med kajalpenna, det kan irritera ögonen mer.

* Akta dig för starka produkter under ögonen som ”osar uppåt” innan det torkar. Jag tänker exempelvis på Make Up Store Mixing Liquid eller billiga flytande eyeliners. Jag är inte insatt i anledningen exakt, men det är dessa produkter jag är mest känslig för och som får mina ögon att tåras medan jag sminkar. Detta gäller bara flytande/krämiga produkter.

* Var försiktig när du sprayar hårspray/parfym så att det inte flyger in små droppar i ögonen.

Sminkprodukter

* Läs innehållsförteckningen när du handlar smink, även om du inte förstår ett smack så kan du ändå se om en produkt innehåller mycket olika ämnen eller bara några få. Innehåller en produkt många ämnen så finns det också större risk att man är överkänslig mot någon av dom.

*Undvik fibermascaror, fibrerna kan falla ner i ögonen eller ”spreta ut” litegrann från fransarna så att det petas lite i ögonen när man blinkar.

* La Roche-Posay är ett märke för personer med känsliga ögon/hud, jag har inte testat deras produkter själv men deras mascara har fått mycket bra recensioner just för att den passar så bra för känsliga ögon!

Hygien

* Det är jätteviktigt att hålla hygienen med sminket, speciellt om du har känsliga ögon. Tvätta dina sminkborstar ofta, det kan även vara bra att sprita dom efter varje användning med speciell desinfektionsmedel för sminkborstar.

* För att sminkhygienen ska vara på topp så måste du också vara noga med produkterna, inga fingrar i burkarna och släng ditt smink så fort det gått ur datum. Du ser på baksidan av ditt smink hur länge det håller efter att det öppnats, det är en symbol med en öppen burk, siffran i burken visar antalet månader produkten håller efter öppning.

* Glöm inte heller bort att tvätta händerna innan du börjar sminka dig.

* Köp aldrig smink som inte är inplastat/stängt på något vis, även om ingen i affären har använt det så kan det ändå vara öppnat av någon och då blir det gammalt snabbare och odlar bakterier.

Sminkborttagning

* Använt en mild makeup remover.

* Var försiktig när du tvättar bort sminket så att det inte kommer in smink i ögonen.

* Gnugga inte och var inte hårdhänt mot ögonen.

* Sov aldrig med sminket på.

Hoppas att tipsen var till hjälp!
Kram, Helena

Kommentarer

Lina 4 år sen

Oh, tack. Jättebra tips som jag skall tänka på. Köpte Isadoras mascara för känsliga ögon och tänkte på att det var svårt att ta bort mascararn på kvällen. Men det kanske är så för att den inte skall rinna så lätt. Annars är det ju lite svårare att få bort sån mascara. Skall man använda en speciell ”mascara-borttagare”?
Hälsn LIna

Svar på kommentaren:
Helena 4 år sen

Om du tycker det är svårt att få bort mascaran så rekommenderar jag absolut en ”mascara-borttagare”, det är varken bra för ögon eller fransar (eller tålamodet) att kämpa med att få bort sminket varje kväll. Yves Rocher har en make up remover som jag tycker är jättebra! 🙂 Den är tvåfasig, halva blå halva genomskinlig och så skakar man den innan användning. Kram!

Ellenor 4 år sen

Absolut att tipsen var till hjälp! Funderar på om vattenfasta sminkprodukter kanske vore något för mig…
Oftast är det under ett öga där mitt smink gärna vill kladda lite, försöker komma ihåg att torka där emellanåt.
Tycker dock att du har så klara och fina ögon på dina bilder. Mina känns mer som små och rödsprängda, inge kul alls.
Men jag älskar smink och kan ligga i sängen och fundera på om jag ska prova en annan färg på ögonskuggan nästa dag hehe…
Tack för allt du delar med dig av!

Anna 4 år sen

Mina ögon är inte känsliga så, men rinner också om det blåser eller är kallt. Min optiker sa att det beror på att ögat är ”torrt” så man ska använda ögondroppar som fuktar ögat. Jag har inte kommit mig för att köpa än, men det finns på apotek. //Anna

Svar på kommentaren:
Helena 4 år sen

Jag fick det tipset också förut, köpte ögondroppar men märker tyvärr ingen skillnad. Kanske måste testa nått annat märke, det finns ju flera att välja på. Hittar du en bra så hojta till! 🙂

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

San Francisco är en fruktig och söt drink som tillsammans med sin bas av vodka och söta bananlikör lyftes av apelsinjuicens friska sötma. Grenadin agerar färgsättare och rent färgmässigt erhålles något som…