• 2013-06-27
  • 5

Jag har ganska nyligen skrivit om hur man enklast lägger grundsmink samt eyeliner om man har kommit upp i åren lite.

Nu är det dags för ett inlägg om ögonskugga!

Hur mycket ögonskugga man lägger och vilka färger man använder handlar helt och hållet om smaksak. Många lite äldre känner sig snabbt ”översminkade” med mycket ögonskugga, men så länge man själv känner sig snygg så finns det ingenting som säger att vissa speciella looker inte längre skulle passa.

 

Men här kommer lite grundläggande tips för alla som börjar få hängiga ögonlock och rynkor kring ögonen.

1. Matta ögonskuggor
Skimmer framhäver rynkor och fina linjer, därför rekommenderar jag att sota med matta ögonskuggor istället för skimrig

 

En fin, naturligt, matt sminkning.

 

2. Skimmer på ”rätt ställen”
Men det är ju superfint att blanda matta och skimriga ögonskuggor om man kan, man får en mer levande sminkning då. Så om det finns någon del av ögat som inte har rynkor – passa på att smyga in lite skimmer just där. Du kan till exempel lägga bara en ”dutt” ljus, skimrig ögonskugga precis i ögonvrån.

3. Fuska fram en ny globlinje
Har man hängiga ögonlock så kan det vara svårt att få sminkningen att synas när man tittar rakt fram, då ens riktiga globlinje (där man vanligtvis fokuserar ögonskuggan) blir lite gömd av all hud.

Att lägga denna ögonskugga längre upp än vad globlinjen egentligen sitter, hjälper både för att man ska se sminkningen även med öppna ögon, men det ger även en intryck av att själva ögonlocket är större!

IMG_2438

 

Du placerar din ”nya globlinje” enkelt genom att titta rakt fram, och skugga med ögonskugga ovanför vecket där du kan se huden.

IMG_2443
På denna bild syns det tydligt att min globlinje (där huden veckar sig) egentligen är längre ner än där jag placerat den bruna ögonskuggan.

4. Highlighter
Highlighter är kortfattat en skugga som är ljusare än din egen hudton. Highlighter hjälper till att öppna upp ögat och få en piggare blick. Ett tips är att lägga highligter på hela ögonlocket, i ögonvrån och under ögonbrynet. Gärna innerst på undre fransraden också.

IMG_2612

Exempelvis såhär, fast utan skimmer om man har mycket fina linjer.

5. Sotning
Har du jättesvårt att få till en snygg markering med ögonskugga i globlinjen, så kan du istället göra en sotning, alltså mörkare nederst på ögonlocket som blir ljusare upptill – antingen genom att man suddar ögonskuggan mycket eller om man lägger en ljusare nyans av samma färg.

Har man hängiga ögonlock så kan man dock tänka på att försöka på högsta punkten rakt ovanför pupillen, och inte lägga ögonskuggan lika högt i inner -och ytterkanterna. Detta lyfter ögat mer!

IMG_0468-kopia
Här ser ni att den svarta ögonskuggan är högre precis i mitten.

6. Fokusera på ögats ovansida
Om du gör en sotning, så kan jag rekommendera att inte lägga så mycket smink på undre fransraden, det kan lätt ge en nertyngd känsla om man har mycket mörk ögonskugga på ögonlocket.

7. Att göra en sminkning med flera olika skuggor
Jag har pratat om både mörk och ljus ögonskugga, och att göra en sminkning med olika färger/nyanser med väldigt tydliga övergångar kan vara lite svårt om man har rynkor och hängig hud. Mitt tips är att inte byta till en annan ögonskugga på ett ställe med en markant rynka eller som veckar sig precis där. Då kan sminkningen se ojämn och hackig ut.

Lägg istället övergången mellan skuggorna på de ställen av ditt öga där huden veckar sig minst.

8. Sikta uppåt!
När du skuggar ögonskuggan i ögats ytterkant, så är det lätt hänt att göra en form som går lite nedåt, vilket kan ge ögat ett intryck av att vara ännu mer hängigt. Skugga ögonskuggan lite mer upp mot tinningarna istället, så lyfter du ögat.

IMG_2702
Exempelvis som denna sminkning (fast kanske inte en så skarp kant om du har rynkor där)

9. Att sudda ögonskuggor på hängig hud
En svår detalj med att lägga ögonskugga på ett äldre öga, är att huden ofta är ganska slapp så att den liksom ”följer med” ögonskuggsborsten. Många sitter då och spänner upp ögonbrynen för att få mer fasta ögonlock. Då är det ju i och för sig lättare att applicera ögonskuggan, men när man sedan slappnar av så får skuggorna helt andra placeringar än man tänkt sig.

*Titta in i spegeln helt avslappnat
*Lägg ögonskuggan försiktigt på den del du ska skugga, bara för att markera platsen.
*Spänn ut huden på ögonlocket, antingen med fingrarna eller genom att höja ögonbrynen.
* Sudda skuggan med en mjuk borste och applicera mer om det behövs.

Följer man dessa steg, så slipper man oväntade överraskningar när man är klar med sminkningen och slappnar av.

 

Hoppas att detta inlägg var till hjälp!
Imakeyousmile.se

Kommentarer

Ullis 5 år sen

Hej har en fråga ,hur får jag tex eyeliner att sitta , den försvinner ,önskar att det sitter hela Dan ,tack på förhand

Svar på kommentaren:
Helena 5 år sen

Köp en bättre eyeliner 🙂 Jag gillar Yves Rochers vattenfasta, kostar under hundralappen också! Kram

Gabriella 3 år sen

Hej.
Undrar vad du har för brun skugga utan skimmer? Ser ut som du har 2 olika bruna/beiga nyanser på nedersta bilden.

Svar på kommentaren:
Helena 3 år sen

Hej! Det här inlägget var så länge sen att jag inte minns, men gillar Paese Kashmir Eyeshadow som finns på Byher.se, de är helt matta och finns i olika bruna nyanser!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

Relaterade inlägg

San Francisco är en fruktig och söt drink som tillsammans med sin bas av vodka och söta bananlikör lyftes av apelsinjuicens friska sötma. Grenadin agerar färgsättare och rent färgmässigt erhålles något som…