• 2013-06-18
  • 5
Sminktips för äldre – Eyeliner

Här kommer 10st tips på hur du får till en snygg eyeliner, trots alla skrattrynkor!

 

För om man har rynkiga och hängiga ögon så kan det vara svårt att få till just en snygg eyeliner.

Därför skippar många kvinnor som kommit upp i åren att använda eyeliner, och det tycker jag är synd för man får en väldigt snygg inramning på ögat.

Jag har skrivit om just detta förut, men här kommer ett inlägg med ännu fler bilder och förklaringar!

Meryl Streep är ett bra exempel på hur fint man kan framhäva ögonen med hjälp av eyeliner, trots att man är 40+ eller mer.

 

Här kommer mina tips!

1. Lägg en smal eyeliner.
Med åren så blir ögonlocken inte bara rynkiga, utan även mer hängiga. Då kan det vara svårt att se själva ögonlocket när man tittar rakt framåt, och dessutom får hela ögonlocket ett intryck av att vara mindre. En bred eyeliner kan då förvärra detta, när man tittar rakt fram så syns bara den svarta eyelinern, och ögonlocket blir dessutom ”ännu” mindre. Lägger man en smalare eyeliner så kommer man ifrån detta!

2. Lashliner.
Detta mirakulösa trick gör skillnad både för unga och äldre! Det man gör är att markera ögonfransarnas hårbotten med svart skugga/eyeliner. Då ser ögonfransarna tätare ut, och dessutom slipper man mellanrummet mellan eyelinern och mascaran som annars kan uppstå. Detta trick blir viktigare ju äldre man blir, eftersom att ögonfransarna blir glesare, och det hjälper även till när man ska göra en smal eyeliner som jag förklarade i punkt 1.

 

IMG_9928

3. Välj rätt verktyg.
Att få en flytande eyeliner helt jämn är till och med svårt på de slätaste ögonlocken. Kajalpenna eller creme/gel-eyeliner är mycket lättare att arbeta med. Då kan man jobba fram ett snyggt resultat på ett annat sätt än en vanlig flytande, som oftast bara blir sämre ju mer man småpetar.

För dig med väldigt hängiga ögonlock så kan jag dock föredra en penna eftersom att den är torr direkt, så att inte eyelinern hinner kladda runt innan den torkar. Till en creme/gel-eyeliner tycker jag även att det är lättast att använda en snedställd ganska hård sminkpensel istället för den klassiska ”eyelinerpenseln”.

4. Applicera inte bara från ett håll.
Många lägger eyeliner inifrån och drar ett streck ut till ytterkanten. Har man rynkiga/slappa ögonlock så kan det bli små mellanrum i eyelinern som då inte fylls helt. Lite ”prick-effekt”. Om man arbetar in eyelinern mer, fram och tillbaka från båda hållen, så täcker man hela fransraden. Har man jättemycket rynkor så kan man rita små lodräta streck innan man jobbar från sidorna. Alltså som ett litet mini-staket. Då arbetar man in eyelinern i alla ojämnheter!

5. Lyft upp huden.
För att komma så nära fransraden som möjligt, så kan det vara en bra idé att lyfta upp ögonlocket ordentligt så att man verkligen ser var ögonfransarna sitter fast i franskanten. Speciellt i ögonvrån, som ofta är ett knepigt ställe att få eyelinern snygg.

IMG_4004

 

6. Sotad eyeliner
Om du inte får till din eyeliner så att den ser jämn ut, så kan du alltid sudda kanterna med en hårdare borste/tops eller om du har en penna med speciell sudd-ände. Då får du ett mer sotat intryck, och behöver inte fundera på om ojämna linjer.

7. Fokusera på ögats ovankant
Det är en smaksak om man vill ha eyeliner båda ovanför ögat och under, eller på bara en del av ögat. Att fokusera helt på ovansidan har dock en lyftande effekt om man har hängande ögonlock. Men väljer man att även lägga längs undre fransraden så framhävs ögonen mer.

sotad eyeliner

8. Eyelinervinge
Eyelinervingar kan vara lite svårt om man har hängiga ögonlock, eftersom man ofta har ett veck (från globlinjen) i ytterkanten som gör att en eventuell eyelinervinge ser väldigt sned och hackig ut.

* Strunta i regeln att man ska tänka sig en linje från undre fransraden och uppåt.
* Måla din eyelinervinge i den linje som passar dina ögonlock (så att den inte nuddar vecket) även om den hamnar för långt ut.
* Fortsätt med eyelinern ner under ögat, och fuska på så sätt fram den raka linjen som man brukar följa från undre fransraden och utåt.

Har man dock jättemycket rynkor kring ögonen så kan det näst intill vara omöjligt att få till en snygg vinge, för om man får till det fint så ser det oftast ändå inte snyggt ut medan man rör sig och tittar åt olika håll. Tyvärr.

IMG_8901

 

En eyelinervinge, som enligt reglerna är målad för långt ut, som inte nuddar globlinjevecket även när man tittar rakt framåt.

IMG_8907 - kopia

9. Trolla med ögonformen.
En eyelinervinge kan som sagt vara problematiskt, men man kan ändå ”lyfta ögat” genom att lägga lite bredare eyeliner i ytterkanterna. Då öppnar man upp blicken mer, och ser piggare ut!

Att inte följa ögonformen helt och hållet är dessutom en smart idé om man vill öppna upp ett öga som har ett hängigt intryck. Lägg antingen en bredare eyeliner i inner -och ytterkanterna än vad du målar i mitten. Eller tvärtom en bredare eyeliner på ögats mitt. Då framhäver du faktumet att ögat är mandelformat!

10. Vit kajalpenna.
Om man applicerar en vit kajalpenna längs vattenlinjen så får ögat ett större, mer öppet och vaket intryck.

 

Hoppas mina tips var till hjälp!
Kram, Helena Imakeyousmile.se

Kommentarer

sassa 5 år sen

Tack för tipsen! Jag har väldigt hängiga ögonlock och älskar makeup, en dålig kombo:(

Detta var jätte intressant att läsa =) Även om tipsen inte var till mig, men så snappar jag upp lite och kan kanske ge lite tips till min mamma =) Men jag undrar om du inte hade kunnat göra ett inlägg om hur man ”Rundar” ögat, målar så att det ser rundare ut =) Och hur man gör för att få det smalare och mer avlångt? =)

Svar på kommentaren:
Helena 5 år sen

Det ska jag försöka fixa!! 🙂

Gunilla Grimsand 4 år sen

Tack för tipsen! Kul att hitta en sida som visar hur man lägger make up när åren börjar synas i ansiktet;)

Gunsan 2 år sen

Jag har bara ett hängigt ögonlock. Ska jag ändå måla likadant på båda ögonlocken?
Vad är vattenlinjen ?

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

Relaterade inlägg

    Att måla läpparna kan bli klurigare när man kommer upp i åldern, konturerna är inte lika tydliga, läpparna är tunnare och dessutom har man kanske rynkor runt omkring som får…

San Francisco är en fruktig och söt drink som tillsammans med sin bas av vodka och söta bananlikör lyftes av apelsinjuicens friska sötma. Grenadin agerar färgsättare och rent färgmässigt erhålles något som…