• 2013-06-16
  • 6
Sminktips för äldre – Grundsmink

Jag har skrivit en hel del om sminktips för lite äldre kvinnor.

Dessa inlägg har varit oerhört uppskattade, så jag tänkte fortsätta med sådana och fokusera mer på olika delar istället för så ”överblickande” som jag har gjort tidigare.

Idag tänkte jag ge er tips på hur man lägger en fin grund, även om man har en rynkig och ganska livlös hy!

 

1. Återfukta
Huden blir ofta mycket torrare när man kommer upp i åren, och för att få ett bra resultat, samtidigt som sminket ska hålla hela dagen, så är det viktigt att återfukta huden innan man sminkar sig. En torr hy är både svårare att sminka, det blir inte lika lätt att få ett naturligt resultat och dessutom så har sminket en tendens att ”släppa” från en torr hy.

Börja med en återfuktande dagkräm, jag gillar BioEnergy’s ansiktsserum från Apoteket som jag har skrivit om tidigare i detta inlägg. Vad gäller anti-rynkcreamer så känner jag att jag inte riktigt kan stå för det jag skriver då jag inte har rynkor själv att testa på. Men jag vet en person (70år) som gillar Clinique’s rynkcreamer. Det finns både förebyggande krämer samt upplyftande som ska hjälpa direkt, och dom återfuktar bra också!

Känner man att man blir torr under dagen, så kan man gärna inte smörja in en lotion i ansiktet om man har sminkat sig. Då rekommenderar jag gloMinerals ansiktsmist som går att spraya på huden under dagen. En makeup-artist jag känner berättade om en brudsminkning då bruden hade en så torr och fnasig näsa att det syndes på meters avstånd. Men efter några sprut med glo’s återfuktande spray så försvann det nästan helt! Till och med makeup-artisten blev lite chockad.

glomoist hydration mist

 

 

259kr

2. Ansiktsprimer
Har man fina linjer så kan jag verkligen rekommendera en bra ansiktsprimer. Då får man en mer lättarbetad yta, och dessutom fyller primern ut rynkorna något. En ansiktsprimer appliceras efter en återfuktande ansiktscreme, men före grundsmink.

Jag gillar ansiktsprimers från gloMinerals och Pür Minerals!

3. Krämiga sminkprodukter
Som jag skrev tidigare så har äldre ofta en tendens att ha en ganska torr hy, även om den inte är så torr så att den flagnar. Då rekommenderar jag krämiga sminkprodukter istället för puder. Det går såklart att använda puder också om man får ett fint resultat, men många kan känna sig lite översminkade då puderprodukter ibland kan ge ett lite kakigt resultat på torr hy, och då även framhäva rynkorna mer.

Jag gillar Lumenes CC-cream och Pür Minerals flytande foundation. Lumene ger bra täckning, men har man mycket blemmor som behöver täckas så är Pür Minerals bättre.

4. Concealer
Även concealer, som är till för de områden som behöver extra täckning, kan vara lättare att applicera i krämform om man har mogen hy, men har man jättemycket blemmor, och speciellt om man har blemmor som sticker ut litegrann och inte går jämnt med huden, då upplever jag ofta att det är lättare att täcka med en puderconcealer!

Bra concealer i krämform – gloMinerals Under Eye Concealer.
Bra concealer i Puderform – Bare Minerals puderconcealer.

5. Shading och highlighter
Att forma ansiktet (som ni kan läsa mer om i mitt tidigare inlägg) är en bra idé för att få mer liv i ansiktet. Men har man rynkor så bör man undvika skimriga produkter, det kan framhäva linjerna. Jag rekommenderar även att lägga lite extra highlighter under ögonbrynen och i ögonvrån, för att se piggare ut!

shading highlighter

6. Less is more
Har du inte mycket att täcka i ansiktet, så försök att lägga ganska lite smink för att få ett så fräscht intryck som möjligt. Man måste inte ha smink i hela ansiktet om man inte har grejer att täcka. Lite foundation/concealer under ögonen eller där det behövs, och lite rouge på kinderna gör stor skillnad men ser inte alls sminkat ut. Perfekt tills vardags!

7. Kvalitét
Har man rynkor så krävs det tyvärr att man lägger en större vikt på lite dyrare kvalitétsprodukter. En dålig foundation kan lätt lägga sig som veck i rynkorna, och då ser man ännu äldre ut!

8. Rouge
Rouge är jättefint på äldre, så att man ser mer pigg och livlig ut. Det är fint även om man inte använder foundation. Men samma sak gäller som förra punkten, skimmer kan framhäva rynkor. Har man dock inte så mycket rynkor att dom sträcker sig ner till kindbenen så kan jag istället rekommendera en rouge med skimmer i, för att få mer lyster!

IMG_7575

 

Fin rougepalett från iMys.se med två olika nyanser, kostar bara 99kr. Jag brukar använda den knallrosa till vardags och den varmare till fest!

 

 

 

Det kommer fler inlägg för äldre kvinnor, jag har åtminstone planerat ett inlägg med applicering av ögonskugga, eyeliner samt läppar. Och sen kanske ett lite mer allmänt om olika sminklooker.

Är det något specifikt problem eller fundering ni har, säg gärna till så ska jag hjälpa er att få klarhet! 🙂

Kram, Helena

Kommentarer

Monica 5 år sen

Hej!! vill bara säga att du har en toppenblogg :))
väldigt många användbara tips // hälsningar från Göteborg

MosterM 5 år sen

Grymt bra som vanligt!

Carro 5 år sen

Hej! Har köpt en jätte fin cremeögonskugga men trots primer Lumene och har även testat stay don’t stray Så blir ögonlocken oljig och skuggan lägger sig i vecken. Har du möjligtvis något mirakelsätt att få den att sitta? Stort tack för uppskattad blogg o att du även ger sminktips för äldre, ovärderligt!

Svar på kommentaren:
Helena 5 år sen

Cremeögonskuggor kan vara otroligt knepiga! Vissa sitter bra, andra sämre, det handlar mest om kvalitén faktiskt. Den måste torka ordentligt annars blir det veck helt enkelt. Det första du kan testa är att lägga ett tunnare lager, ett tjockt lager kan vara orsaken till att den inte torkar som den ska.

Jag vet inte vilken ögonskugga du använder, detta tips funkar inte bra på alla cremeögonskuggor – men testa att dutta lite på ögonlocket med fingret efter applicering. Det är som att man delvis ”plattar ut” skuggan så det blir jämnare än om man applicerar med en pensel, och dessutom så försvinner liiite överflödig skugga. Är man försiktig så brukar det inte försvinna så mycket ögonskugga att det ser konstigt ut.

Har du testat att skippa primer under? Jag tror inte riktigt att just det är felet, men om man inte ”mättar” primern med ögonskugga när man använder puderskuggor så kan just den vara orsaken till att det veckar sig, eftersom att den också är i creme-form. Det skadar inte att testa! 🙂

Hoppas du är nöjd med svaret, och lycka till! Kram, Helena

Carro 5 år sen

Jättetack för svar :)) ögonskuggan är av märket jane iredale i fina färgen canvas. Ska testa med att torka den och även utan primer. Stort tack för bästa sminkbloggen!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

Relaterade inlägg

Jag må vara ung, men jag har sedan födseln haft en djup rynka från ena näsvingen ner till mungipan som uppstår p.g.a. mina stora äppelkinder. Och därför tänkte jag nu dela med…

San Francisco är en fruktig och söt drink som tillsammans med sin bas av vodka och söta bananlikör lyftes av apelsinjuicens friska sötma. Grenadin agerar färgsättare och rent färgmässigt erhålles något som…